Nederlandse huishoudens verspillen jaarlijks voor €3.686,- aan voedsel

0

Uit recent onderzoek blijkt dat veel mensen niet weten hoe ze hun boodschappen het beste kunnen bewaren. Hierdoor komt maar liefst 44 procent van het voedsel van Nederlandse huishoudens in de afvalbak terecht. Dat komt neer opeen jaarlijkse verspilling van €3.686,- per huishouden.

Fruit wordt bijvoorbeeld vaak buiten de koelkast bewaard, terwijl ze in de koelkast veel langer houdbaar zijn. Verse kruiden (51%), kant-en-klaar maaltijden (51%) en sauzen/specerijen (49%) behoren tot de voedselproducten die het vaakst in de vuilniszak belanden.

Bij ketchup bijvoorbeeld gaan nogal wat mensen de fout in. Een kwart (26%) bewaart het buiten de koelkast, wat ongeopend prima is, maar na het openen is koeling nodig om de ketchup goed te houden. Wat ook regelmatig voorkomt is dat mensen sauzen en specerijen dubbel kopen, doordat ze deze productcategorie over het hoofd zien in een onoverzichtelijk ingedeelde koelkast.

Kleine veranderingen, groot verschil

”De verspilling kun je grotendeels terugvoeren op een onoverzichtelijke koelkast-indeling. Daarom zijn we teruggegaan naar de tekentafel. Hoe kunnen we onze koelkasten voor moderne huishoudens zo indelen dat er zo min mogelijke voedsel verloren gaat? Met een paar kleine veranderingen kunnen we het grote probleem van voedselverspilling in Nederland eenvoudig aanpakken. Zo besparen mensen niet alleen veel geld, ze hoeven zich ook niet langer schuldig te voelen. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat twee derde (64%) van de ondervraagden zich schuldig voelt over het voedsel dat ze onbedoeld verspillen.”

– Saskia Soeterbroek, Head of Product Huishoudelijke Apparaten bij Samsung Nederland.

Beter opbergsysteem

Het onderzoek werd in november 2020 door 3gem in elf Europese landen uitgevoerd onder 20.000 mensen. Er deden 1.000 Nederlanders aan mee. Twee op de vijf (40%) respondenten geeft aan dat een beter opbergsysteem in de koelkast hen zou helpen om hun voedselafval te beperken. Meer dan de helft (54%) weet zeker dat voedsel langer meegaat als ze het beter kunnen bewaren. Verder zegt bijna twee vijfde (39%) van de ondervraagden zich meer bewust te zijn van hun voedselverspilling sinds de lockdown, terwijl 60% een plan heeft om het probleem aan te pakken.

 

Comments are closed.