Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wil energielabels aanpakken

0

Over energielabels wordt altijd discussie gevoerd. Zo wilde Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het label nu aanpakken. Want, zo zegt de organisatie, bij ruim een op de vijf huishoudelijke apparaten klopt het label niet.

Met name koelkasten en diepvriezers zijn vaak minder zuinig dan aangegeven. Bij webwinkels is een label zelfs afwezig. De vraag is of een label dan wel nut heeft.

Over het energielabel

Op dit moment is het energielabel wettelijk verplicht. Op het label is te zien hoeveel energie een apparaat verbruikt en soms laat het ook andere prestaties zien. Dit is handig voor de klant die er rekening mee kan houden bij de aanschaf van een apparaat. Voor de verkoper is het een handig middel tijdens een verkoopgesprek. Tegelijk zet het label fabrikanten aan tot het maken van energiezuinige producten.

NVWA heeft hier echter wel wat op en aan te merken. Zo heeft gemiddeld 76 procent van de producten een energielabel, maar bij online winkels is dat slechts 27 procent. De NVWA denkt dat dit komt doordat internetwinkels niet bekend zijn met de regels, die een paar jaar geleden zijn veranderd.

De NVWA heeft de tekortkomingen aan de geïnspecteerde bedrijven doorgegeven. Als bij een organisatie meer dan 10 procent van de apparaten een fout of geen label heeft, krijgt die een waarschuwing. De NVWA wil dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de wet aanpast, waardoor de dienst strenger kan optreden. Het ministerie is daarmee bezig.

Bron: NOS

Leave A Reply