Omzet woonbranche stabiliseert

0

In de eerste helft van dit jaar zag de woonbranche de omzet nog met 3,6% stijgen. De keukenspeciaalzaken deden het met 11% bijzonder geod. Inmiddels is die groei wel gestabiliseerd.

De omzetgroei van het eerste jaar was dan ook grotendeels te danken aan de keukenmarkt. Andere segmenten noteerden minder prominente percentages, meldt brancheorganisatie INretail. Het gaat om een omzetplus van 2,1% voor gemengde woonwinkel en minnen van 1,4% voor meubelzaken, 0,4% voor woningtextiel winkels en 3% voor slaapspeciaalzaken.

Vertraagde huizenverkoop

INretail verwacht dat de hoge percentages waarmee de omzetten afgelopen seizoenen groeiden voorbij zijn. Dit komt vooral door een vertraging van ongeveer een half jaar in de huizenverkoop.

Het CBS stelde eerder al vast dat in het eerste kwartaal van 2018 het aantal verhuizingen in Nederland daalde met 5%. Rabobank voorspelt dit jaar 3% minder verkochte koopwoningen.

De effecten van de teruglopende woningmarkt zullen in de tweede helft van dit jaar merkbaar zijn in de investeringen in woonproducten. Van de consumentenbestedingen aan grote woonartikelen is namelijk 38% te relateren aan verhuizingen. In 2013 was dit nog 29%. Dat blijkt uit onderzoek van INretail en Gfk. Vooral de omzet van woonwinkels die vloeren en keukens verkopen, wordt beïnvloed door het aantal verhuizingen.

Ontwikkeling tweede kwartaal

In het tweede kwartaal groeide de omzet in de woonbranche met gemiddeld 1,4%. In die periode noteerden keukenverkopers 4,9% meer omzet.

Aangezien de branche in het derde kwartaal van 2017 een grote omzetstijging van bijna 13% noteerde, zijn de verwachtingen nu gematigder; 15% denkt de gerealiseerde omzet van vorig jaar te overtreffen. Over heel 2018 verwacht INretail voor de woonbranche gemiddeld 4% omzetgroei, met per woonsegment verschillende eindstanden.

Leave A Reply