“Ondernemers optimistischer voor 2022”

0

Ondernemers verwachten in 2022 meer te gaan investeren, een hogere omzet en meer personeel. Dit melden het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van de Conjunctuurenquête Nederland.

Bron: CBS
Ook over de korte termijn zijn ondernemers overwegend positief, zo blijkt uit de enquête. Het ondernemersvertrouwen nam aan het begin van het vierde kwartaal 2021 licht toe. Dit geldt overigens vooral voor de bouwnijverheid. Binnen een aantal andere bedrijfstakken daalde het ondernemersvertrouwen juist. 
De gegevens voor dit onderzoek zijn begin oktober 2021 verzameld.Voor 2022 zijn de verwachtingen van ondernemers niet alleen positiever dan een jaar geleden voor 2021, de verwachtingen zijn ook vergeleken met eerdere jaren hoog. Bijna 34 procent van de ondernemers verwacht in 2022 meer personeel in dienst te hebben dan in 2021, nog geen 5 procent voorziet een personeelsafname.Het blijkt momenteel wel heel lastig om voldoende geschikt personeel te vinden. Begin oktober 2021 gaf ruim 30 procent van de ondernemers aan belemmerd te worden door personeelstekort. In juli was dit nog ongeveer 23 procent.

Meer investeringen en omzet

Er zijn momenteel meer ondernemers die volgend jaar meer denken te investeren, per saldo ruim 15 procent. Vorig jaar werd nog een afname verwacht voor 2021. Daarnaast denkt ruim 37 procent van de ondernemers een hogere omzet te behalen dan in dit jaar. Dat was nog maar 18 procent een jaar eerder.

 

Comments are closed.