Philips brengt als eerste LiFi armaturen

0

Binnenkort verschijnen de eerste LiFi-lampen in de winkelschappen. Philips wil als eerste draadloos internet via verlichting aanbieden.

Samsung, Apple, Philips; diverse grote spelers in de CE-markt zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van LiFi-producten. Eerder werd al bekend dat een aan Samsung gelieerd onderzoeksinstituut contact heeft opgenomen met professor Harald Haas, één van de pioniers op het gebied van LiFi. Ook Apple is aan inmiddels het testen. Philips loopt voorop in de race en is klaar om Light Fidelity armaturen te produceren.

Pilot

Voor de producten klaar zijn voor de verkoop aan de consument gaat de fabrikant eerst een pilot draaien in het kantoor van de Franse vastgoedbedrijf Icade. De armaturen zorgen voor een internetsnelheid van 30 megabyte per seconde (Mb/s). De kwaliteit van het licht zal hier echter niet onder leiden, belooft de fabrikant.

“Terwijl radiofrequenties last krijgen van storingen, omdat ze het gebruik niet aan kunnen, biedt verlichting connectie met een brede bandbreedte. Het signaal kan niet onderschept worden”, stelt Olivia Qiu, Chief Innovation Officer, Philips Lighting. “LiFi biedt daardoor een stabiele connectie die gebruikt kan worden voor een groot aantal Internet of Things producten.”

Wat is LiFi?

LiFi is de afkorting van Light Fidelity. De Duitser Harald Haas is expert en een prominent pionier op dit gebied. Hij vond zelfs de term LiFi uit. De technologie werd echter in 2005 al uitgevonden door Prof. Suat Topsu, destijds werkzaam aan de Université de Versailles.

Bij LiFi zorgt een modem ervoor dat de led-lamp gaat knipperen. Dit gebeurt zo snel dat mensen dit niet kunnen zien met het blote oog, maar een LiFi usb-dongel wel. Die is weer aangesloten op een laptop of tablet en stuurt gegevens via een infraroodverbinding naar de lamp.

De voordelen van LiFi:

Er kleven veel voordelen aan LiFi. Het signaal kan niet door muren heen en blijft dus veilig in één ruimte. Dit is handig in bijvoorbeeld ziekenhuizen waar radiogolven storingen veroorzaken in elektronische circuits. Bovendien is het niet of moeilijk te onderscheppen, wat de veiligheid en sterkte van het signaal verbeterd ten opzichte van WiFi.

Daarnaast kan LiFi ongeveer 1000 keer de datadichtheid van WiFi bereiken en is dus zeer snel. Tot slot is led-verlichting zeer energie-efficiënt.

Philips laat in deze video-animatie zien hoe LiFi werkt:

Leave A Reply