Subsidie erkend leerbedrijf blijft

0

De subsidieregeling voor praktijkleren is tot 2023 veilig gesteld. Dat werd deze week bekend gemaakt. Organisaties die zich hiervoor hebben hard gemaakt, zijn er blij mee. “Er is steeds meer behoefte aan goed opgeleide vakkrachten.”

De Tweede Kamer eiste bij de behandeling van de begroting van het Ministerie van Onderwijs het behoud van deze regeling voor leren in de praktijk bij bedrijven met het bordje Erkend Leerbedrijf op de muur. Er is intensief voor gelobbyd door onder meer brancheorganisatie INretail en MKB Nederland. De organisaties laten weten blij te zijn met het nieuws.

Behoud duizenden banen

Door het schrappen of beperken van de regeling zouden vele duizenden leer-werkbanen verloren gaan terwijl de sector juist steeds meer behoefte heeft aan goed opgeleide vakkrachten. Voor kleinere bedrijven zijn de kosten voor een BBL-student hoog, gemiddeld zo’n €12.000 per jaar. De subsidie die oploopt tot maximaal €2.700 is een cruciale tegemoetkoming in de kosten van de begeleiding van mbo-studenten op de werkvloer. “Als erkend leerbedrijf investeer je veel en moet je bijvoorbeeld ook speciale praktijkbegeleiders trainen”, constateert INretail.

Zonder zorgen

“Over de toekomst van leer-werkbanen mag geen onzekerheid bestaan”, stelt Paul te Grotenhuis van INretail. “Dat is niet eerlijk richting de leerling, niet naar de ondernemer en ook niet naar de sector die zich wil inzetten voor opleiding en ontwikkeling van medewerkers.

Dankzij de duidelijkheid die er nu is, kunnen ondernemers zonder zorgen leerlingen voor een langere periode aan hun bedrijf binden. Dat is goed voor de leerbedrijven, voor de mbo-studenten en de arbeidsmarkt. Praktijkleren blijft een succesvolle route naar duurzame instroom op de arbeidsmarkt voor jongeren en ook voor volwassenen die kiezen voor om- of bijscholing.”

Leave A Reply