Twintigers steeds later uit huis

0

Generatie Z: in de komende uitgave van K&D besteden we er uitgebreid aandacht aan. Het is een doelgroep nu koopkrachtig genoeg moet zijn voor een eerste eigen woning. Maar, zo blijkt vandaag uit cijfers van het CBS, die eerste woning krijgen ze steeds later.

Een vaste baan vinden, een woning kopen en daardoor de mogelijkheid krijgen om samen te wonen. Dat is voor twintigers een stuk lastiger dan voor millennials, hun oudere broers en zussen. Dat komt doordat vaste contracten schaars zijn en de woningmarkt erg krap is, meldt Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hypotheek

Een hypotheek krijg je tegenwoordig niet zomaar meer. Zeker niet als je een tijdelijk contact hebt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat in 2008 de helft van de 24-jarigen een vaste baan had en dat was in 2018 pas bij de 27-jarigen het geval.

Ondertussen zijn de regels voor hypotheken na de crisis strenger geworden en de huizenprijzen flink gestegen. Voor jongeren is het daardoor erg lastig om aan een huis te komen.

Thuis wonen

Dit alles heeft als gevolg dat twintigers langer in het ouderlijk huis wonen. Dat is grotendeels te wijten aan de invoering van het leenstelsel in 2015, stelt het CBS. Een 26-jarige die nog thuis woont is daardoor heel normaal geworden in 2018.

Leave A Reply