K&D keukenwiki: Vinyl vloeren

0

Vinyl is terug van weggeweest. Dit materiaal had vroeger niet het beste imago, tegenwoordig is dat wel anders. De voors en tegens van dit trendy materiaal. Alles wat je de klant moet vertellen voordat zo’n vloer wordt aangeschaft.

Modulo vinylvloer in de kleur Mustang Slate

Vinyl kennen we ook als pvc, omdat het gemaakt is van de kunststof polyvinylchloride. Vinyl vloeren die verkocht worden in Nederland moeten vooraf uitvoerig PIT/Prodis getest zijn waarna ze worden ingedeeld in kwaliteitsklassen. Dit is wettelijk verplicht. Het gevolg hiervan is dat iedereen de vloeren gemakkelijk kan vergelijken op kwaliteit en prijs.

Uiteraard is het goed om als interieurontwerper te helpen met gedegen advies. We zetten de voor- en nadelen van vinyl daarom even op een rij.

Voordelen

 • Vinyl is verkrijgbaar in grote banen met een breedte van 200, 300 of zelfs 400 centimeter. Dit betekent dat een klant kan kiezen voor een vinyl dat lijkt op een gegoten vloer met betonlook.
 • Vinyl stoot water af, waardoor de vloer water- en slipbestendig is. Heel handig als je kinderen of huisdieren hebt.
 • De betere vloeren beschikken over een hoge vormstabiliteit. Zo maakt fabrikant Modulo gebruik van een gepatenteerde systeem met supersterke glasvezel laag. Dit resulteert in minimale krimp en uitzetting van de vloer onder invloed van veranderingen in temperatuur. Dat maakt deze vloer geschikt voor vloerverwarming.
 • Zo’n hoge vormstabiliteit betekent ook dat je weinig last krijgt van blijvende indrukken.
 • Vroeger stond vinyl bekend als goedkoop en dat is eigenlijk nog steeds zo, al geldt hier natuurlijk wel: hoe beter de kwaliteit, hoe hoger de prijsklasse. De prijs is afhankelijk van de dikte, de slijtvastheid en de mate waarin de vloer geluidsisolerend werkt.
 • De reden waarom vinyl momenteel zo populair is, is dat het steeds beter andere materialen imiteert. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden op het gebied van design en kleurstellingen. Bovendien kan vinyl vloerbedekking overal geplaatst worden.
 • Vinyl vloeren voelen aangenaam warm aan en hebben een geluiddempend effect.

Nadelen

 • Modulo Azuro

  Het materiaal is lastig recyclebaar, want bij verbranding komen giftige chloorwaterstoffen vrij. Bovendien kan de vloer in veel gevallen na verwijdering moeilijk gescheiden worden van de ondergrond, omdat deze meestal gekleefd of gegoten wordt. Toch zijn er ook recyclebare vinylvloeren. Modulo is een voorbeeld van een fabrikant die dit levert.

 • De ene vinylvloer is absoluut de andere niet. De kwaliteit kan erg verschillen. Maar dit is ook het geval bij veel andere vloeren.

Comments are closed.