Wat je moet weten over inductiekookplaten

0

Vandaag gaat de campagne ‘Koken met een stekker’ van start. Milieu Centraal en brancheverenigingen willen extra impuls geven aan de verkoop van inductiekookplaten. Je kennis opvijzelen over dit type apparaat kan dus geen kwaad. We zetten de belangrijkste weetjes op een rij.

“Wie geen spijt wil krijgen van een nieuwe keuken kan beter voor koken op inductie kiezen”, stelt Milieu Centraal. Met deze boodschap probeert de organisatie consumenten te overtuigen van een overstap naar elektrisch koken.

Die overtuiging blijkt nodig ook. Vorig jaar was volgens brancheorganisatie VLEHAN bijna 43 procent van alle verkochte keukens voorzien van een gaskookplaat of -fornuis. Er werd in 49,4 procent van de gevallen gekookt op inductie.

GfK ontdekte in een onderzoek voor Milieu Centraal dat deze verhouding nauwelijks lijkt te veranderen. Dit, terwijl Nederland juist van het gas af moet. De campagne ‘Koken met een stekker’ moet hier verandering in brengen.

De meest genoemde voordelen van inductie zijn:

  • Makkelijk schoon te maken (want, helemaal vlak)
  • Veilig in gebruik (want, koelt direct af, zodra een zone uitgezet wordt)
  • De temperatuur is nauwkeurig te controleren
  • Luxe modellen hebben geen aparte zones meer. Je kunt je pan dus overal neerzetten en de plaat past automatisch de zone aan het formaat van je pan aan.
  • De meest luxe modellen koken praktisch voor je. Wil je de biefstuk medium rare? De kookplaat past de temperatuur automatisch aan. Met deze techniek wordt ook overkoken voorkomen.
  • Energie wordt optimaal gebruikt, er lekt nauwelijks hitte weg.
  • Elektrisch koken is over het algemeen milieuvriendelijker dan koken op aardgas.

Deze tafel met inductiekookplaat van LaCornue is een meubelstuk op zich

De magneet truc

Genoeg redenen dus om over te stappen, maar veel mensen hebben nog hun twijfels. Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat vooral de hoge aanschafprijs genoemd wordt als drempel om over te stappen. Ook bestaat er de angst dat er nieuwe pannen gekocht moeten worden, zoals een wokpan met platte bodem.

“Maar je hoeft echt niet al je pannen te vervangen”, stelt Milieu Centraal gerust. “Als een pan een bodem heeft ie magnetiseerbaar is, kun je er gewoon mee koken. Je kunt dit checken met een magneetje. Blijft dit plakken, dan is de pan geschikt voor koken op een inductiekookplaat.”

Wil je echt even helemaal wat anders, dan kun je ook kiezen voor losse inductie-units in het werkblad

Oplossingen

Toch zijn er ook nadelen. We noemen de twee belangrijkste en bijpassende oplossingen:

  • Moet je wel alle pannen vervangen, dan kom je bij de aanschaf van een basis inductiekookplaat en pannen uit op zo’n 1500 euro. Zorg dus voor voldoende budget. Bedenk wel: pannen zijn makkelijker aan te schaffen dan een kookplaat, dus het is beter om eerst te investeren in een kookplaat en later extra pannen bij te kopen. Bovendien kom je er met de magneettest waarschijnlijk achter dat een aantal pannen wel op inductie werken.
  • Inductie vergt zoveel vermogen dat je er een aparte stroomgroep voor nodig hebt. Laat de plaat daarom installeren door een pro. In huizen tot en met de tachtiger jaren is meestal geen aparte stroomgroep aanwezig voor inductie. Deze toevoegen kost ongeveer  800 euro.
  • Fabrikanten komen zelf ook met een oplossing. Dankzij een elektrische aanpassing is het bijvoorbeeld mogelijk om de inductiekookplaten uit de Smart Inductie serie van Bosch op één groep te plaatsen. Door een andere verdeling van het maximum vermogen is nu slechts één groep nodig van 16 ampère.

Zonder vaste zones kun je pannen en schalen neerzetten waar je maar wilt.

Benieuwd naar wat de campagne ‘Koken met een stekker’ inhoudt? Kijk dan op de website.

Leave A Reply